Nieuws

Wat is verantwoordelijke AI? Is ISO/IEC 42001 de oplossing?

In een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol speelt, is er behoefte aan normen die zorgen voor veiligheid, transparantie en ethische verantwoordelijkheid. De ISO/IEC 42001-norm komt als een helpt organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen en implementeren van AI-systemen op een verantwoorde manier. Deze norm is zo opgesteld dat deze certificeerbaar is en vertrouwen geeft aan andere organisaties.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
9/2/2024

Waarom ISO/IEC 42001?

AI roept vragen op over veiligheid, betrouwbaarheid en ethiek. ISO/IEC 42001 biedt een gecertificeerd AI-managementsysteem (AIMS) dat organisaties helpt deze uitdagingen aan te gaan. Het benadrukt het belang van transparantie, efficiëntie en veiligheid bij het integreren van AI binnen bestaande structuren.

Wat houdt de ISO/IEC 42001 norm in?

De norm legt de nadruk op het integreren van een nieuw AI-managementsysteem binnen organisaties. Ook moeten organisaties een AI Impact Assessment (AISA) uitvoeren om de gevolgen van het gebruik van AI voor individuen of groepen in kaar te brengen. Dit is vergelijkbaar met een DPIA (Data Protection Impact Assesment) uit de AVG. Daarnaast bevat de ISO 42001 vier annexen:

 • Annex A: een lijst met 38 beheersmaatregelen verdeeld over 9 domeinen als aanvulling op het managementsysteem.
 • Annex B: hierin wordt ingegaan op ethische aspecten, datamanagement, effecten en continue monitoring/aanpassing van AI-systemen.
 • Annex C: informatie over AI-gerelateerde bedrijfsdoelen en risico’s.
 • Annex D: behandelt de domeinen en sectoren waarin een AI-systeem gebruikt kan worden.

Voordelen van ISO/IEC 42001-certificering

Na een succesvolle audit biedt de certificering tal van voordelen, waaronder:

 1. Implementatie van AI met bewijs van verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.
 2. Overweging van veiligheid, transparantie, eerlijkheid en kwaliteit gedurende de levenscyclus van AI.
 3. Duidelijke doelstellingen en sterke governance met een balans tussen innovatie en beheer.
 4. Verzekering van verantwoord gebruik van AI, met continue leerprocessen.
 5. Integratie met andere managementstandaarden voor een gelijke aanpak.

ISO/IEC 42001 in de Wereld van AI

De norm is het resultaat van wereldwijde expertise en heeft experts uit meer dan 50 landen betrokken. De publicatie van de ISO 42001 valt samen met het politiek akkoord op de AI Act die 9 december is aangenomen in Europa. Het beoogt organisaties te helpen AI te omarmen en te gebruiken, ongeacht hun omvang of type, met een focus op vertrouwen, transparantie en ethiek.

Doelstellingen van ISO/IEC 42001

 1. Betrouwbare AI-systemen: ISO/IEC 42001 streeft naar de ontwikkeling van AI-systemen die betrouwbaar en transparant zijn, waardoor organisaties en gebruikers erop kunnen vertrouwen.
 2. Ethiek in de Praktijk: De norm benadrukt ethische principes, zoals eerlijkheid en respect voor privacy, om ervoor te zorgen dat AI op een ethisch verantwoorde manier wordt toegepast.
 3. Risicobeheer en Efficiëntie: Organisaties kunnen risico's identificeren en verminderen, wat leidt tot meer efficiëntie en lagere kosten bij de implementatie van AI.
 4. Regelgevingsnaleving: ISO/IEC 42001 helpt bij het handhaven van regelgevingsnaleving, inclusief vereisten voor gegevensbescherming, en bevordert daarmee een gezonde AI-praktijk.
 5. Vertrouwen en Leiderschap: Organisaties die voldoen aan ISO/IEC 42001 tonen leiderschap in ethische AI, waardoor ze het vertrouwen winnen en een competitief voordeel behalen.

Klaar voor de Toekomst van AI

In een wereld waar AI groeit, is ISO/IEC 42001 een onmisbaar instrument voor organisaties die risico's willen beheren, innovatie willen omarmen en het vertrouwen van stakeholders willen behouden. Het is niet alleen een certificering; het is de sleutel tot het bouwen van een toekomst waar AI verantwoordelijk, ethisch en betrouwbaar is.

Ontdek de juiste software voor jouw ISO-managementsysteem
Download Nu
Mathijs Oppelaar
Information Security Consultant
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van