Informatiebeveiliging

Wat is security awareness en waarom is het essentieel voor jouw organisatie?

Informatiebeveiliging is een hot topic. Maar wat betekent security awareness eigenlijk, en waarom is het zo belangrijk om je bewust te zijn van de risico's en maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging? Laten we er eens induiken om zo meer te weten komen over security awareness en hoe jij en je collega's kunnen bijdragen aan een veilige digitale omgeving.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op
22/5/2024

Wat is security awareness?

Security awareness, of bewustwording op het gebied van informatiebeveiliging, betekent simpelweg dat jij en je collega's weten hoe je veilig met informatie moet omgaan. Het gaat niet alleen om technische maatregelen, maar ook om gedragsverandering en bewustzijn van de gevaren die op de loer liggen. Maar wat betekent security awareness nu precies? Het houdt in dat iedereen binnen de organisatie begrijpt wat de risico's zijn op het gebied van informatiebeveiliging en hoe ze kunnen bijdragen aan het minimaliseren van deze risico's.

Waarom is security awareness belangrijk?

In de huidige digitale wereld is informatie één van je waardevolste bezittingen. Hackers en cybercriminelen liggen altijd op de loer om deze informatie te stelen of te misbruiken. Door een security awareness training te volgen, leer je hoe je bedreigingen kunt herkennen en voorkomen. Het gaat niet alleen om het beschermen van je eigen gegevens, maar ook die van je organisatie en klanten. Maar dat is niet het enige: security awareness is een verplicht onderdeel binnen meerdere normen. Denk hierbij aan de ISO 27001 (paragraaf 7.3 en a.6.8), maar ook de NIS2 waarin wordt toegevoegd dat het management en de directie hierin een opleiding dienen te volgen.  

Wat is security awareness training?

Een security awareness training is een programma dat je helpt om bewust te worden van de risico's en je leert hoe je veilig met informatie om moet gaan. Deze trainingen zijn essentieel voor zowel operationele medewerkers als het management. Tijdens de training leer je bijvoorbeeld hoe je phishing-e-mails kunt herkennen, sterke wachtwoorden kunt maken en veilig kunt omgaan met gevoelige informatie. Kortom, als je je afvraagt "wat betekent security awareness", dan is een training de perfecte manier om hier antwoord op te krijgen.

IT security awareness in de praktijk

IT security awareness gaat verder dan alleen de basisprincipes. Het houdt in dat je continu op de hoogte blijft van de nieuwste dreigingen en hoe je hierop kunt reageren. Het implementeren van goede beveiligingspraktijken begint met het begrijpen van de risico's en het belang van bewustwording privacy en informatiebeveiliging.

Training bewustwording: hoe werkt het bij Fendix?

Wij bieden complete awarenesspakketten aan. Deze pakketten maken zowel operationele medewerkers als het management bewust van hun rol en verantwoordelijkheden op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Hier zijn een paar voordelen van onze aanpak:

  1. Laagdrempelig en tijdbesparend: de security awareness game, die wij aanbieden in samenwerking met Guardey, maakt leren leuk en interactief.
  2. Duurzame gedragsverandering: door korte trainingen en diverse awareness diensten realiseren we blijvende gedragsveranderingen.
  3. Op maat gemaakte trainingen: we bieden rapportages en analyses die specifiek gericht zijn op jouw organisatie.
  4. Compliance: onze trainingen voldoen aan de vereisten van normen zoals de ISO 27001, NEN 7510, NIS2 (bewustwording informatiebeveiliging) en de AVG/GDPR (bewustwording privacy).

Security awareness kosten

Je zal er ongetwijfeld nieuwsgierig naar zijn, en dan hebben wij het natuurlijk over de security awareness kosten. Is awareness zo duur? Dat hoeft het niet te zijn. Sterker nog, het is mogelijk voor de prijs van een bakje koffie! De kosten bedragen slechts €2,99 per gebruiker per maand. En zo voldoet jouw organisatie direct aan het onderdeel 'awareness' van onder andere de ISO 27001.

Jij maakt het verschil

Jij en jouw collega's spelen een cruciale rol in de bescherming van informatie. Door deel te nemen aan onze security awareness training of security awareness game, draag je bij aan een veiliger werkklimaat en bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je organisatie en klanten. Wil je meer weten over onze aanpak? Neem dan gerust contact met ons op!

Probeer 14 dagen gratis

Begin nu met het trainen van je team voor de prijs van een bakje koffie!

Vraag gratis demo aan
Kilian Houthuijzen
Accountmanager
085 773 60 05
Naar nieuwsoverzicht
KAM Certificeringen is nu Fendix

Wij zijn partner van