KAM Certificeringen is nu Fendix
IBP FO

Normenkader voor weerbare scholen en beveiligde persoonsgegevens

Offerte aanvragen
Normenkader voor weerbare scholen en beveiligde persoonsgegevens

Wat is het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs (IBP FO)

Het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy Funderend Onderwijs (IBP FO) is specifiek ontwikkeld om scholen te ondersteunen in het beveiligen van persoonsgegevens en het versterken van hun informatiebeveiliging. Inmiddels is bekend geworden dat onderwijsinstellingen voor eind 2027 moeten voldoen aan de gestelde normen binnen dit normenkader. De IBP FO biedt concrete richtlijnen voor digitaal veilige scholen, inclusief concrete voorbeeldmaatregelen die het onderwijs kan implementeren.

Waarom het IBP FO

Het implementeren van het Normenkader IBP in het onderwijs biedt meerdere voordelen:

  • Bevordering digitaal veilig onderwijs: verhoogde bescherming van leerling- en personeelsgegevens tegen datalekken en andere beveiligingsincidenten.
  • Versterking van vertrouwen: bijvoorbeeld bij ouders en externe partners door aan te tonen dat de school gegevensbescherming serieus neemt.
  • Naleving van wettelijke vereisten: zoals onderdelen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), waardoor boetes en juridische problemen worden voorkomen.
  • Verbetering risicobeheer en bewustwording: de organisatie is in staat om potentiële beveiligingsrisico's te herkennen en weet hoe ze deze kan mitigeren.

Wat je kunt verwachten van het implementatietraject

Implementatietrajecten vragen veel van de interne organisatie. Een goede voorbereiding is essentieel voor succes. We starten met een uitgebreide analyse van de huidige informatiebeveiliging en privacybescherming binnen jouw school. Op basis van deze analyse ontwikkelen we een implementatieplan dat niet alleen aan de normen voldoet, maar ook praktisch en haalbaar is binnen jouw onderwijsinstelling. Door onze ruime ervaring begrijpen we de specifieke uitdagingen en behoeften die scholen hebben. Wij kunnen je hierbij helpen. Met onze begeleiding wordt jouw school niet alleen compliant, maar ook een veiligere plek voor zowel leerlingen als personeel.

Veelgestelde vragen

No items found.

Zo gaan we te werk

GAP-analyse
Samen voeren we een GAP-analyse uit en krijg je inzicht welke onderdelen jouw organisatie moet verbeteren of inrichten om klaar te zijn voor certificering.
01
Risicoanalyse
Door middel van een risicoanalyse brengen wij alle risico’s binnen en buiten jouw organisatie in kaart.
02
Managementsysteem
Met of voor jou zetten wij een managementsysteem op, geheel volgens normeisen.
03
Bewustwording
Samen maken wij jouw organisatie bewust van het nieuwe managementsysteem.
04
Interne audit + directiebeoordeling
Al onze specialisten zijn door LRQA gecertificeerd als Lead Auditor. Hierdoor kunnen wij jouw organisatie en haar nieuwe managementsysteem testen aan de hand van een audit.
05
Externe audit
De externe audit wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Wij ondersteunen en begeleiden je bij dit proces.
06
Onderhoud
Jouw organisatie en haar processen veranderen constant. Dit betekent dat het managementsysteem mee zal moeten veranderen. Periodiek komen we langs om de nodige aanpassingen te doen.
07

Aan de slag met IBP FO

Wil je aan de slag met IBP FO? We hebben diverse diensten voor je. Zoals een GAP-analyse voor inzicht in wat je moet doen vooraf je implementatie of een begeleidend of ontzorgend implementatietraject.

Aan de slag met IBP FO

Offerte aanvragen

Vraag een offerte aan

Laat je gegevens achter en we gaan voor je aan de slag!
Wat kun je verwachten?
1
Op basis van de door jou ingevulde bedrijfsnaam en aanvullende informatie doen wij een vooronderzoek om de scope van de implementatie te bepalen.
2
Maximaal één werkdag na de aanvraag bellen we je op om de aannames uit ons vooronderzoek te toetsen.
3
Binnen 24 uur na onze telefonische kennismaking ontvang je een offerte op maat.
Jouw gegevens
Aanvullende informatie
We bellen altijd even na om een prijsindicatie af te kunnen geven.
Bedankt voor jouw offerteaanvraag!
We nemen binnen een werkdag contact met je op!
Oeps, er lijkt iets misgegaan zijn. Controleer je gegevens en probeer het opnieuw.

Wij zijn partner van