KAM Certificeringen is nu Fendix
ISAE 3402

Jouw klanten en partners vertrouwen geven met een ISAE 3402 certificering

Offerte aanvragen
Jouw klanten en partners vertrouwen geven met een ISAE 3402 certificering

Dit houdt het in

ISAE 3402 is een wereldwijde norm die gebruikt wordt door bedrijven als ze hun financiële informatie of IT-activiteiten uitbesteden aan een andere organisatie. Bijvoorbeeld, als een bedrijf haar financiële administratie uitbesteed aan een andere dienstverlener of als een financiële instelling haar IT-infrastructuur uitbesteed aan een externe provider. Met een ISAE 3402 laat je zien dat je de (financiële) informatie in uitbestede activiteiten goed controleert en beschermt.

Waarom ISAE 3402

 • Jouw klanten zullen er steeds vaker om vragen
 • Externe partijen of klanten mogen/eisen dat jouw uitbestede processen geaudit worden wanneer je dit niet kunt aantonen met een certificaat
 • Je onderscheidt je ten opzichte van je concurrenten
 • Je laat zien dat je organisatie voldoet aan wettelijke verplichtingen, zoals de AVG, Wet Financieel toezicht (Wft), Pensioenwet (PW) en DNB regelgeving

Wat je kan verwachten van het implementatietraject

Het beheersingskader van de ISAE 3402 verklaring kun je zelf samenstellen. Dit vraagt echter wel om kennis van de norm. Het is namelijk gebruikelijk om een aantal onderdelen op te nemen zoals:

 • Beschrijving van de organisatie en het risicomanagement framework
 • Control matrix met financiële en algemene IT Controls
 • Beschrijving van de beheersdoelstellingen en de bijbehorende beheersmaatregelen
 • Beheersdoelstellingen afgestemd op de jaarrekening van de gebruikersorganisatie
 • Maatregelen om te garanderen dat de ISAE 3402 rapportage criteria worden nageleefd

Het implementeren van de ISAE 3402-verklaring is best wel een uitdaging. Gelukkig kunnen onze experts je daarbij helpen. Door onze ervaring in de informatiebeveiliging en het implementeren van managementsystemen kunnen wij jouw organisatie efficiënt begeleiden. Bovendien zijn wij partner van alle Certificerende Instanties (CI's) in Nederland. Dit zorgt voor directe en snelle communicatie om jou nog beter te ondersteunen voor, tijdens, én na het proces.  Zie ook onze over ons pagina.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten voor ISAE 3402 implementatie?

De kosten voor het uitvoeren van een ISAE 3402 implementatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het rapport, het aantal te auditen processen en de benodigde ondersteuning. Wil je weten wat het precies kost? Wij stellen vrijblijvend een offerte op. Neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder.

Wat is het verschil tussen ISAE 3402 en SOC 2?

ISAE 3402 richt zich op financiële processen in uitbestede (IT)-activiteiten. Dit in tegenstelling tot SOC 2 dat zich alleen richt op informatiebeveiliging en privacy. Daarnaast kan de organisatie bij ISAE 3402 zelf beheersdoelstellingen bepalen, terwijl bij SOC 2 vooraf vastgestelde beheersdoelstellingen worden gehanteerd.

Wat is het verschil tussen ISAE 3402 type 1 en type 2?
 • ISAE 3402 type 1 rapporteert over beleid en procesbeschrijvingen met één meetmoment (foto-opname).

 • ISAE 3402 type 2 rapporteert over de werking van maatregelen gedurende een periode van minimaal zes maanden (video-opname).

Wanneer ISO 27001 en ISAE 3402 combineren?

Als het gaat om informatiebeveiliging, is ISO 27001 de meest gebruikte norm. Met de toenemende digitalisering wordt ook steeds vaker een ISAE 3402 verklaring gevraagd. Gelukkig wordt een groot deel van ISO 27001 gedekt door ISAE 3402. Het kan daarom handig zijn om beide implementatietrajecten te combineren om tijd te besparen en interne en externe processen van je organisatie te waarborgen.

Wat is het verschil tussen ISAE 3402 en SOC 1

ISAE 3402 en SOC 1 zijn vergelijkbaar. Een dergelijk rapport wordt in Europa ISAE 3402 genoemd en in de Verenigde Staten SOC 1.

Wat is een IT-auditor (RE)?

Een IT-auditor (RE) is gespecialiseerd in het uitvoeren van IT-audits en het beoordelen van de informatiebeveiligingsmaatregelen van organisaties. De afkorting "RE" staat voor Register EDP-auditor. Dit verwijst naar de vroegere benaming van deze functie. Het is een beschermde titel die alleen mag worden gebruikt door personen die aan de gestelde eisen voldoen.

Zo gaan we te werk

GAP-analyse
Samen voeren we een GAP-analyse uit en krijg je inzicht welke onderdelen jouw organisatie moet verbeteren of inrichten om klaar te zijn voor certificering.
01
Risicoanalyse
Door middel van een risicoanalyse brengen wij alle risico’s binnen en buiten jouw organisatie in kaart.
02
Managementsysteem
Met of voor jou zetten wij een managementsysteem op, geheel volgens normeisen.
03
Bewustwording
Samen maken wij jouw organisatie bewust van het nieuwe managementsysteem.
04
Interne audit + directiebeoordeling
Al onze specialisten zijn door LRQA gecertificeerd als Lead Auditor. Hierdoor kunnen wij jouw organisatie en haar nieuwe managementsysteem testen aan de hand van een audit.
05
Externe audit
De externe audit wordt altijd uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Wij ondersteunen en begeleiden je bij dit proces.
06
Onderhoud
Jouw organisatie en haar processen veranderen constant. Dit betekent dat het managementsysteem mee zal moeten veranderen. Periodiek komen we langs om de nodige aanpassingen te doen.
07

Aan de slag met ISAE 3402

Wil je aan de slag met ISAE 3402? We hebben diverse diensten voor je. Zoals een GAP-analyse voor inzicht in wat je moet doen vooraf je implementatie of een begeleidend of ontzorgend implementatietraject.

Aan de slag met ISAE 3402

Offerte aanvragen

Vraag een offerte aan

Laat je gegevens achter en we gaan voor je aan de slag!
Wat kun je verwachten?
1
Op basis van de door jou ingevulde bedrijfsnaam en aanvullende informatie doen wij een vooronderzoek om de scope van de implementatie te bepalen.
2
Maximaal één werkdag na de aanvraag bellen we je op om de aannames uit ons vooronderzoek te toetsen.
3
Binnen 24 uur na onze telefonische kennismaking ontvang je een offerte op maat.
Jouw gegevens
Aanvullende informatie
We bellen altijd even na om een prijsindicatie af te kunnen geven.
Bedankt voor jouw offerteaanvraag!
We nemen binnen een werkdag contact met je op!
Oeps, er lijkt iets misgegaan zijn. Controleer je gegevens en probeer het opnieuw.

Wij zijn partner van